SPECIÁLNÍ HOSTÉ, MODERÁTOŘI

02.09.2016 18:19

Protože náš festival není jen o hudbě, představíme Vám s radostí naše hosty. Jsou jimi lidé, kteří se aktivně podíleli a podílí na studiu, dokumentaci, objasňování, vyšetřování a "uvádění na pravou míru" zločinů minulého režimu.  

Prvním z nich je člověk, který k nám přijede až z dalekého Brna a my si toho skutečně vážíme, neboť nám svým působením přesně zapadá do našeho tématu. Je jím Luděk NAVARA, český spisovatel literatury faktu, publicista, scenárista a historik. Jeho hlavní specializací v oblasti historie a publicistiky jsou zločiny komunismu a nacismu a vyhnání sudetských Němců. V současné době se mj. zabývá nedávno podaným trestním oznámením ve věci zabití pěti Němců na železné oponě.   (odkaz na článek ZDE)

Druhým festivalovým hostem je spisovatel David Jan ŽÁK, autor bestselleru Návrat Krále Šumavy. V současné době píše nový román, v němž se věnuje okolnostem plánovaného únosu Josefa Hasila zpět do Československa, kterého by zde pod taktovkou StB čekal proces a následná poprava. Víc neprozradíme, ať se máte na co těšit. :) Každopádně jako ostatní hosté bude mít i pan Žák prostor v mezičase hudební produkce a obohatí náš program o tematické povídání. Mimo jiné najdete Davida Jana Žáka coby nestraníka na kandidátce za TOP09 a Starosty a nezávislé v senátním obvodu Český Krumlov (kam patří i Volary a Prachatice).       (odkaz na stránky ZDE)

Posledním vystoupivším hostem bude Tomáš HAUSER, vzděláním elektromechanik-teolog-sociální pracovník. Zaměstnání různá...hrobník, cizelér, topenář, ošetřovatel seniorů, manažer organizací pomáhajících lidem s postižením, grafik, vitrážista etc... K Šumavě, kde žije v poslední pětiletce, se z jeho tvorby váže hraný film na motivy románu Josefa Váchala Očarovaná Šumava a kniha Svatí na odstřel.

Svatí na odstřel - Za temných dob komunismu bylo na Šumavě zničeno, zbouráno či jinak zdemolováno téměř třicet kostelů. Každý má svůj příběh zániku. Jeden ustoupil vodní nádrži Lipno, druhý byl využit jako stáj pro dobytek, odstřel jiného byl proveden jako kulisa natáčení filmu o Švejkovi, další byl přestaven na kulturní dům pro vojáky s výčepem místo oltáře. Každému ze svatých, jimž byly tyto padlé kostely zasvěceny, je věnován jeden list knihy s krátkým textem a originálem linorytu. Kromě povídání bude i něco málo k pokoukání, tak si to nenechte ujít.

Jednou z hostí měla být dáma s velkým D, paní Ludmila Rakušanová, spisovatelka, překladatelka, novinářka. Bohužel se z účasti omluvila, pro nenadálé vážné zdravotní komplikace v rodině, proto se s ní v sobotu ve Volarech nesetkáme, přesto bychom ji rádi představili, protože si jejího přínosu vážíme. Ludmila Rakušanová v době svého studia, v roce 1968, emigrovala nejprve do Paříže, potom do SRN, kde od roku 1978 působila jako redaktorka rádia Svobodná Evropa. Od poloviny 70.let pracovala jako překladatelka z češtiny do němčiny pro různé agentury a exilováperiodika. Spolupracovala také s Pavlem Tigridem, vydavatelem Svědectví. Po roce 1995 jako volná novinářka zpracovávala příspěvky pro česká i zahraniční média, např. Rádio Svobodná Evropa, Českou televizi, pražský německý týdeník Prager Zeitung.Přidáváme odkaz alespoň na blog Lídy Rakušanové na stránkách deník.cz, kam pravidelné přispívá a Vy si tak můžete "prolistovat" její aktuální postřehy.  (odkaz na blog ZDE)

Aby měl celý festival nějaký řád a prostor mezi jednotlivými produkcemi nezůstal nevyužitý, budou Vás celým dnem provázet moderátoři, kteří uvedou jednotlivé účinkující, ale hlavně povedou rozhovory či povídání s hosty.  Budou jimi Eva KADLČÁKOVÁ, moderátorka Českého rozhlasu ČB, a Vladimír T. GOTTWALD, herec, textař, spisovatel, výtvarník a publicista. 

 

 

 

 

 

Kontakt

Bohumil Harmonický Svobodné šumavské hvozdy 607 600 413 bohumilharmonicky@seznam.cz